Foto: Arina Jansema

Onlangs hoorde ik iemand zeggen: als koeien bij elkaar in de wei staan is dat gezellig en warm. Maar ze vertrappen onderling ook het gras, waardoor het niet lekker meer is. Zoek als koe een apart plekje, dat is wel eenzaam maar dan wordt het gras tenminste niet voor je voeten weggemaaid, eh sorry, gegeten. Het was een metafoor, dat moet je bij mij er altijd even bijzeggen, want ik ben slecht in metaforen. Bedoeld werd dus dat je beter wat anders kunt doen dan de meesten, dat dat moed vergt en niet altijd leuk is, maar dan heb of krijg je ook wat.

Het lijkt me een goed advies voor de freelance markt momenteel. Ik hoor klachten over de tarieven die onder druk staan, dat opdrachtgevers kiezen voor het geld (de goedkoopste freelancer) en niet voor kwaliteit. Nu is dat een lastige kwestie om goed te kunnen beoordelen: zijn de goedkopere slechter, zijn de duurdere beter? Maar misschien doet dat niet ter zake. Er zou een soort minimumtarief kunnen zijn, al is het lastig om de verrichtingen te kwalificeren. Wat kost precies een uur redigeren? Hoe moeilijk is die tekst dan? Wat levert het schrijven van een SEO-tekst voor een website op? Reken je per uur of per opdracht? Hou je rekening met de financiële situatie van de opdrachtgever?

Het wordt snel duidelijk dat het allemaal moeilijk in een hokje te duwen is, nog afgezien van de vraag of wij als entrepreneurs daar op zitten te wachten. Is weer meteen zo vakbondsachtig, met protocollen en ellenlange matrixen.

Niks nieuws natuurlijk, het is de wet van vraag en aanbod, economische wetmatigheden. Er zijn te veel freelancers en er zijn geen kwaliteitseisen voor bepaalde zaken. Iedereen mag een stukje schrijven, bijvoorbeeld Of een weblog beginnen. -;) Deze democratisering heeft ook schaduwkanten. Daarom houden sommige mensen ook weer op met middelen die te populair geworden zijn. Net zoals een bepaald café of restaurant een tijdlang in is, totdat ‘iedereen’ er komt, en dan gaan de trendsetters weer verder. Zo is ik meen Jan Mulder gestopt met twitteren, hij kreeg te veel volgers en voelde zich niet vrij meer. Kan ik me wat bij voorstellen (al heb ik dat luxe probleem niet hoor).

Dus: het devies is: ga wat anders doen, denk out of the box. Zelf denk ik dat ik het gras hier eens ga maaien. Sinds kort zie ik niet alleen dat het te lang is, maar toch groener is dan bij de buren.