Ruim honderd jaar geleden begon Willem Marinus Dudok (1884-1974) als directeur Publieke Werken in Hilversum. Hij liet een indrukwekkend oeuvre achter: in zijn woonplaats bouwde hij 17 scholen en het prachtige raadhuis. Daarnaast ontwierp hij er twee begraafplaatsen: de Noorderbegraafplaats en Zuiderhof. Tot 1 juli 2016 heeft het Dudok Architectuur Centrum daarom in het raadhuis een tentoonstelling over zijn werk georganiseerd.

Ook biedt de website http://www.dudok100jaar.nl/ informatie over de architect en activiteiten als rondleidingen, fiets- en wandelroutes. Voor de begraafplaatsen in Hilversum en het feit dat Dudok hier begraven ligt, lijkt weinig aandacht te zijn. Ook de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, die regelmatig excursies naar beide begraafplaatsen organiseert, laat het in dit Dudokjaar afweten.

Dat is jammer, want zeker de gebouwen op deze dodenakkers zijn een bezoek meer dan waard. Het nummer is voor 5 euro te bestellen bij: bureau@terebinth.nl Foto: Ingang Noorderbegraafplaats Hilversum. Foto auteur

Bekijk artikel (pdf) Tagged with: ,